0

"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο φαροφύλακας που σφράγισε με την παρουσία του τον Φάρο που βρίσκεται στα Πλακάκια της Αίγινας. Ο Γιάννης Μπέσης υπήρξε ο τελευταίος φαροφύλακας του νησιού και ο άνθρωπος που προσέδωσε στο φάρο το ευρέως γνωστό προσωνύμιο. 

Το Φανάρι του Μπούζα αποτελεί μία από τις πλέον χαρακτηριστικές τοποθεσίες του νησιού, αποτελώντας κατ' ουσίαν σήμα κατατεθέν της άφιξης των ταξιδιωτών στην Αίγινα αλλά και σταθερό τόπο κάθε ρομαντικής, καλοκαιρινής εξόδου. 

Το πολυφωτογραφημένο Φανάρι Μπούζα έχει σημαντικότατη ιστορία. Διαβάστε το απόσπασμα από δημοσίευμα του μπλογκ "Οδός Αιγίνης". 


Το 1829  άναψε ο πρώτος φανός του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, στο στόμιο του λιμανιού της Αίγινας, από τον κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Μέχρι το 1831  που άναψαν άλλοι δύο φανοί [στις Σπέτσες και στην Κέα] ήταν ο μόνος φανός στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Σήμερα η  Ελληνική Υπηρεσία Φάρων που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό έχει εγκαταστήσει ένα σύγχρονο δίκτυο φάρων σε όλη  την ακτογραμμή και τη νησιωτική Ελλάδα που διευκολύνει την ναυσιπλοΐα.
 
Στο  λιμάνι της Αίγινας και σε άλλα σημεία του νησιού [Τούρλος – Μονή] υπάρχουν  σύγχρονοι φανοί. Ωστόσο  ο φάρος  στα Πλακάκια [ του Μπούζα – όπως χαρακτηριστικά είναι γνωστός σε όλους] στέκεται  αγέρωχος  και πεισματάρης να θυμίζει εκείνες τις εποχές  που το «άναψε – σβήσε» του ήταν  παρηγορητικό και σωτήριο για τους ναυτικούς. 


Ο Φάρος  κατασκευάστηκε το 1881. Το ύψος του πέτρινου πύργου είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος [από την επιφάνεια της θάλασσας] είναι 11 μέτρα. Σε παλαιότερες φωτογραφίες δίπλα στο Φάρο διακρίνεται το μικρό σπιτάκι του φαροφύλακα. Σήμερα ο φάρος είναι αυτόματος και μοιάζει εγκαταλελειμμένος. Κανένα ίχνος συντήρησης και φροντίδας  του δεν διακρίνεται  στο κτίριο. Ένα κτίριο  φτιαγμένο από αιγινήτικη πέτρα, αλλά δυστυχώς ασβεστωμένο. Πολλοί   επισκέπτες έχουν φροντίσει  να «διακοσμήσουν» τον εξωτερικό τοίχο  με κακόγουστα γκράφιτι και φράσεις. Η σιδερένια πόρτα που θα  έλεγε κανείς ότι «σφαλίζει» το εσωτερικό του είναι ξεχαρβαλωμένη και στέκεται  με ένα λουκέτο. Οι μεντεσέδες από την άλλη μεριά της πόρτας έχουν διαλυθεί.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top