0
DSC_0412
Η ροµαντική Πέρδικα µε το φρέσκο ψάρι, τις πεντακάθαρες παραλίες, τα πλακόστρωτα δροµάκια, µε τις βουκαµβίλιες και τις µυρωδιές του βασιλικού, και ίσως το πιο µαγικό ηλιοβασίλεµα…
Της Σίλας Αλεξίου
Ένα µεγάλο µπαλκόνι µε θέα το γραφικό λιµανάκι, φρέσκο ψάρι, πεντακάθαρες παραλίες, πλακόστρωτα δροµάκια, ησυχία, αλλά και καλή διασκέδαση. Αυτή είναι η Πέρδικα. Η πιο γραφική περιοχή της Αίγινας, το αγαπηµένο ψαροχώρι των απανταχού ροµαντικών… Το χταπόδι ψήνεται στα κάρβουνα, αναδίδοντας αυτή τη λαχταριστή µυρωδιά που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, την ώρα που τα ιστιοπλοκά προσεγγίζουν περήφανα το µικρό λιµανάκι της Πέρδικας.
Τα τραπέζια –στρωµένα µε τα… καλά τους– περιµένουν τους φανατικούς επισκέπτες του παραθαλάσσιου χωριού της Αίγινας, καλωσορίζοντας τους νεοφερµένους, που µένουν άφωνοι µε το πρωτόγνωρο θέαµα Ο πεζόδροµος, µε τα κάθε λογής ταβερνάκια, µπαράκια και καφέ που βλέπουν –από το διάσηµο µπαλκόνι της Πέρδικας– στο µικρό λιµανάκι µε τις ψαρόβαρκες των ντόπιων ψαράδων, χάρη στους οποίους το φρέσκο ψάρι αποτελεί το σήµα κατατεθέν της περιοχής.
DSC_0438
Με θέα το καταπράσινο νησάκι, τη Μονή, που νοµίζεις ότι µπορείς να το αγγίξεις, διασχίζεις τον πλακόστρωτο πεζόδροµο και βρίσκεσαι σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Ξύλινα παγκάκια κάτω από τα δέντρα, µε τη µυρωδιά της θάλασσας συντροφιά και την απόλυτη ησυχία να αποτελεί εγγύηση για µοναδικές στιγµές ηρεµίας, απολαµβάνεις το πρωινό, το ηλιοβασίλεµα και το φεγγάρι…
Ακριβώς από κάτω, κατεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλάκια, έρχεσαι σε επαφή µε την καταγάλανη θάλασσα, για να κολυµπήσεις ή να ρεµβάσεις από τα βραχάκια, όπου επίσης υπάρχουν ξύλινα παγκάκια. Η Μονή ωστόσο, εκτός από το θέαµα που παρουσιάζει, διαθέτει µια άρτια εξοπλισµένη παραλία, µε καταγάλανα νερά, όπου µπορείς να φτάσεις µε βάρκα από την Πέρδικα, αλλά και µε σκάφος από το λιµάνι της Αίγινας, το οποίο πραγµατοποιεί τακτικά δροµολόγια. Η περιοχή της Πέρδικας άλλωστε, που ξεκινά από την Αιγινήτισσα –µε την οµώνυµη ταβέρνα πάνω στη θάλασσα–, είναι γνωστή για τις καταπληκτικές παραλίες της.
DSC_0436
Τον Σαρπά, το Κλίµα και την Αιγινήτισσα, ενώ διαθέτει και ιδιαίτερης οµορφιάς ορεινές τοποθεσίες, όπως είναι ο παραδοσιακός οικισµός του Σφεντουρίου, µε τα εξαιρετικά τυροκοµικά προόντα. Για πεζοπορίες προσφέρεται η περιοχή του Προφήτη Ηλία. Και, για να µην ξεχνάµε το ποδήλατο, ολόκληρη η περιοχή της Πέρδικας είναι φιλόξενη στους ποδηλάτες, οι οποίοι µπορούν επίσης να φθάσουν στην περιοχή µε ποδήλατο, ξεκινώντας από τον Πειραιά µε το δικό τους ή νοικιάζοντας στην πόλη της Αίγινας. Η Πέρδικα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αίγινας, σε απόσταση χλµ., και καταλαµβάνει το ένα άκρο του νησιού. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόµο από το κεντρικό λιµάνι, όλο ευθεία, καταλήγει κανείς στο γραφικό ψαροχώρι.
1003557_386361251493790_504002420_n
Η γεωγραφική της θέση εξασφαλίζει ένα ήπιο κλίµα όλο τον χρόνο, γεγονός που –σε συνδυασµό µε τη µικρή απόσταση από την Αττική– την καθιστά µια άριστη επιλογή όχι µόνο για καλοκαιρινές αποδράσεις, αλλά και για µικρές φθινοπωρινές και χειµερινές εκδροµές, τόσο µε τα πλοία της γραµµής όσο και µε σκάφος ταχύπλοο ή ιστιοπλοκό. Τα πλακόστρωτα δροµάκια του χωριού, µε τις µπουκαµβίλιες να χρωµατίζουν το απόλυτο λευκό, σε γυρίζουν νοσταλγικά σε άλλες εποχές, δυο βήµατα από την Αττική,  όπου η µυρωδιά του βασιλικού και το απολαυστικό ηλιοβασίλεµα (καλύτερο από της Σαντορίνης, λένε πολλοί) δεν σε αφήνουν να ξεκολλήσεις. Οι φίλοι της Πέρδικας άλλωστε είναι φανατικοί επισκέπτες του χωριού όλες τις εποχές του χρόνου.
Με ξενοδοχεία άρτια εξοπλισµένα, σχεδόν νεόκτιστα, µε ενοικιαζόµενα δωµάτια διαθέσιµα και µε όλες τις ψαροταβέρνες, τα µπαρ και τις καφετέριες έτοιµα να υποδεχθούν τον κόσµο όλη την ηµέρα έως και αργά τη νύχτα, η Πέρδικα αποτελεί την ήρεµη δύναµη της Αίγινας, εξασφαλίζοντας διακοπές για όλα τα γούστα. Επιπλέον, διαθέτει φούρνους µε εξαιρετικό ψωµί και µια ποικιλία αρτοσκευασµάτων, σουπερµάρκετ και περίπτερο, διασφαλίζοντας έτσι µια εύκολη απόδραση χωρίς την ανάγκη µετακινήσεων στο κέντρο της Αίγινας.
DSC_0327
Για την Ιστορία
Η επικοινωνία µε το λιµάνι της Αίγινας γινόταν στο παρελθόν κυρίως διά θαλάσσης, ενώ η πρόσβαση από την ξηρά προπέθετε ποδαρόδροµο ή γαδουροκαβαλαρία. Ο δρόµος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του , ενώ τη δεκαετία του η Πέρδικα και η Σύµη ήταν οι πρώτες περιοχές που απέκτησαν µηχανισµό αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Αυτό λειτούργησε – χρόνια και, λόγω υψηλού κόστους, έπαψε να λειτουργεί. να αξιοθέατο της Πέρδικας –πέραν του οχυρού που ανήκει στο Ναυτικό– είναι η Camera
Obscura. «Σκοτεινό δωµάτιο» στα λατινικά, που δηµιουργήθηκε από τους Αυστριακούς Gustav Deutsch και Fran Berl, µε κατασκευαστή τον Μιχάλη Γαβρήλο, το 2003. Είναι ένα κυλινδρικό κτίσµα (σαν σκοτεινός θάλαµος), διαµέτρου επτά µέτρων, µε δώδεκα οπές προς κάθε κατεύθυνση, εµπρός από τις οποίες βρίσκεται µια κρυστάλλινη επιφάνεια. Από την κάθε οπή εισέρχεται το φως και αποτυπώνει στο κρύσταλλο µια πανοραµική εικόνα του εξωτερικού κόσµου, αναποδογυρισµένη και ανεστραµµένη. Δυστυχώς, η Camera Obscura στην Αίγινα, που είναι µοναδική στον κόσµο, διότι απολαµβάνει µια εικόνα 60 µοιρών, είναι κλειστή, παρά τις προσπάθειες της οµάδας υποστήριξής της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top