0

Συμπληρώθηκαν εχθές δύο χρόνια από τον θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της χώρας, ενός λάτρη της Αίγινας, του Γιώργου Λολοσίδη. 

Ένας ζωγράφος με διεθνή εμβέλεια, εκρηκτικό ταλέντο, που σαν άλλος Οδυσσέας περιπλανήθηκε για χρόνια όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και καλλιτεχνικά στο απέραντο πεδίο των εικαστικών τεχνών. Κάποτε επέστρεψε στη Λέσβο κουβαλώντας τη ζωγραφική του μοναδικότητα που είναι αποτέλεσμα μιας σπουδαίας μείξης:

Του μοναδικού του ταλέντου και της μεγάλης καλλιτεχνικής εμπειρίας που αποκόμισε από τα χρόνια της δημιουργικής του παραμονής στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα έργα του κλασικής νοοτροπίας, συχνά με δυνατές πινελιές υπερρεαλισμού, που συχνά δημιουργούν ονειρική ατμόσφαιρα, μοιάζουν να είναι το απόσταγμα του θέματος που διάλεξε ο δημιουργό τους, έτσι ώστε, αν αφαιρούσε κάποιος τη παραμικρή λεπτομέρεια από ένα θέμα του, θα αποδομούσε το έργο. Τόσο γερά είναι χτισμένα τα θέματά του και υποταγμένα στο καλλιτεχνικό του θέλω. Τα χρώματα στο έργο του Λολοσίδη γίνονται ανθρώπινα συναισθήματα με αυξομειούμενες εντάσεις πάντα όμως φιλτραρισμένες μέσα από τη σοφία του δημιουργού. Με λίγα λόγια, το έργο του Λολοσίδη είναι από εκείνα, που διαμορφώνουν ή τονώνουν τον ψυχισμό και ανθίζουν δια βίου στη μνήμη των εραστών της ζωγραφικής…
Έτσι ο Γιώργος Λολοσίδης προίκισε καλλιτεχνικά εκτός από τη χώρα του και τη θαυμάσια εικαστική παράδοση της Λέσβου.


Ο Γιώργος Λολοσίδης κατάγεται από τη Μυτιλήνη, ζωγράφιζε από την παιδική του ηλικία και δούλευε κοντά στο Βασιλείου, το Σπύρου και τον Τσαρούχη. Στη συνέχεια έρχεται μία υποτροφία με την οποία φοιτά στην Ολλανδία, στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών και αργότερα στην Αγγλία στο Κολέγιο Καλών Τεχνών. "Η ζωγραφική μου δεν έχει ισχμούς, δηλαδή δεν πιστεύω στον κυβισμό, το φουτουρισμό. Φροντίζω η ζωγραφική μου να είναι αυτό το πράγμα που θέλω να βγάλω εγώ. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια, τεράστιος κόπος να μπορέσει να φέρεις στο λευκό χώρο του τελάρου, αυτό το πράγμα το οποίο εσύ βλέπεις, να πω τη λέξη συλλαμβάνεις και το βλέπεις να πραγματώνεται" είπε ο Γιώργος Λολοσίδης για τη σχέση του με τη ζωγραφική. Ανάμεσα στις εκθέσεις του χαρακτηριστικές είναι αυτές στην Εθνική Πινακοθήκη, τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Μπιενάλε Ισπανίας, Γράν Παλαί, στο Παρίσι,  Ελληνικός Μήνας, στη Βιέννη. Έργα του φιλοξενούνται σε συλλογές, πινακοθήκες και μουσεία όπως: Ίδρυμα Vandervield F. Hauman, Ίδρυμα Mevers, Ίδρυμα Atlas International Foundetion, Εθνική Πινακοθήκη, Υπουργείο Πολιτισμού, συλλογή Βορρέ, συλλογή Πιερίδη και αλλού. (πηγή)

Δημοσίευση σχολίου

 
Top