0


Μια φτωχογειτονιά της Καστέλας, «Η γειτονιά των αγγέλων» κατά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, αναβιώνει αυτές τις μέρες στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας.
Σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπήτρου, το Θεατρικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ι. Καποδίστριας» παρουσιάζει το σπουδαίο αυτό έργο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, μεταφέροντάς μας στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, σε μια εποχή όπου η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες χάραξαν τον ψυχισμό του Έλληνα.
ΘΕΑ;ΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 2
Η παράσταση, σε συνεργασία μιας πλειάδας συντελεστών, επιτυγχάνει τον στόχο του συγγραφέα, προκαλώντας στον θεατή γλυκόπικρα συναισθήματα. Συγκίνηση, γέλιο, λύπη, ψυχική ανάταση με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και τον περήφανο χορό των πρωταγωνιστών, που, άλλοτε διασκεδάζουν και άλλοτε θρηνούν, σιγοτραγουδώντας επί σκηνής «Στρώσε το στρώμα σου για δυο…»
ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 3
Η υπόθεση του έργου, που ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1963 από το θίασο της Τζένης Καρέζη στο Θέατρο Κοτοπούλη – Ρεξ σε παραγωγή και καλλιτεχνική διεύθυνση του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, σκηνοθεσία Ιάκωβου Καμπανέλλη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σκηνογραφία: Βασίλη Φωτόπουλου και χορογραφίες Βαγγέλη Σειληνού, έχει ως εξής:
Σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά, που θρηνεί για το χαμό του Παύλου, ενός νέου που τον μαχαίρωσαν για τα μάτια μιας πλούσιας, κάνει την εμφάνιση του ένα ζευγάρι πλούσιων Αθηναίων. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται. Η πλούσια και κακομαθημένη Ξένια και ο φίλος του Παύλου, ο Αντρέας, ένα φτωχό παλικάρι της γειτονιάς, ερωτεύονται με την πρώτη ματιά.
Οι δύο νέοι θα παλέψουν για τον έρωτά τους, θα συγκρουστούν με τις δικές τους προκαταλήψεις, με το παρελθόν τους, με τους φίλους, με τη γειτονιά. Θα αναζητήσουν τον βαθύτερο εαυτό τους, τον αληθινό έρωτα και θα οδηγηθούν στη λύτρωση.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 4
Στην παράσταση της Αίγινας το ζευγάρι των πρωταγωνιστών ενσαρκώνουν η Αλίκη Πέππα και ο Γιώργος Κοττάκης, οι οποίοι πραγματικά καταφέρνουν να μεταδώσουν στο κοινό τις διαφορές που χωρίζουν τους δύο νέους, συμπαρασύροντας τους θεατές στη δίνη του τραγικού έρωτά τους. Ωστόσο, ο «τρελός» της γειτονιάς, τον οποίο υποδύεται ο Στέλιος Ξυδέας – παλιός και έμπειρος ερασιτέχνης ηθοποιός – παίρνει το έργο πάνω του. Η ερμηνεία του καθηλώνει το κοινό συμπυκνώνοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία – βοηθούντος και του ρόλου – όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Τη χαρά, τη λύπη, το γέλιο, το δάκρυ…
ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 10
ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 5
Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Μπήτρου, του θεολόγου διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας (και όχι επαγγελματία σκηνοθέτη), η πολυσχιδής δραστηριότητα του οποίου περί τα πολιτιστικά συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτισμού της Αίγινας, όλα τα μέλη του θιάσου – σε συνδυασμό με τα σκηνικά, τα κοστούμια, τον φωτισμό και ασφαλώς τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη – δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που κορυφώνεται στην τελευταία σκηνή του κοινωνικού αυτού δράματος.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 6

ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 7

ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 8ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 9
Το καθηλωτικό ζεϊμπέκικο του Στέλιου Κοττάκη, η περηφάνια της χαροκαμένης μάνας που υποδύεται η έμπειρη Νένα Τρικοπούλου, το όργανο της Τάξης με τη χαρακτηριστική ερμηνεία του Κώστα Φύσσα, αποτελούν στιγμιότυπα μιας ελληνικής πραγματικότητας που …ζει επί σκηνής, προκαλώντας τα πιο έντονα συναισθήματα.
Κι επειδή γειτονιά χωρίς παιδιά δεν υπάρχει πρέπει να επισημάνουμε τη διακριτική παρουσία των μικρών ηθοποιών, της Αναστασίας Καλτσίδη και του Αντώνη Γκλαβά, που παρακολουθούν τα δρώμενα από την απόσταση της ηλικίας τους, αξιολογώντας τα – όπως προδίδει το εκφραστικότατο πρόσωπο του Αντώνη – αναλόγως.
Η μουσική που ακούγεται στο έργο είναι η πρωτότυπη που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για την πρώτη παράσταση το 1963.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top