0


Με μία ακύρωση, αλλά και μία προσθήκη παράστασης συνεχίζεται για τέταρτο σαββατοκύριακο το 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείο της Αίγινας. Η βεντάλια του θεσμού εφέτος άνοιξε ακόμη περισσότερο για να υποδεχθεί παραστάσεις κάθε είδους, νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες, μα και τα «ιερά τέρατα» του ελληνικού θεάτρου τον Κώστα Βουτσά και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Αποτέλεσμα; Μία ασφυκτικά γεμάτη καλοκαιρινή αυλή σε κάθε παράσταση.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται αυτό το Σάββατο και την Κυριακή με δύο άκρως ενδιαφέροντα και διαφορετικά μεταξύ τους έργα. Μετά την ακύρωση της κωμωδίας «ΠΟΠ- ΚΟΡΝ», την σκυτάλη από την «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Βασίλη Βασιλάκη παίρνει στις 6 Αυγούστου η όπερα “IL TROVATORE”, ενώ τη Κυριακή 7 Αυγούστου ανεβαίνει η παράσταση «Πλάτωνας: η Απολογία του Σωκράτη», η οποία και πραγματεύεται την αυθεντική αναπαράσταση της δίκης του μεγάλου φιλοσόφου.

Μετά την πρώτη τους παράσταση στις 29 Ιουλίου, η Δέσποινα Γιαννούλη και ο Βαγγέλης Πιτσιλός επιστρέφουν στο Λαογραφικό. Το συχνό χειροκρότημα του ενθουσιώδους κοινού, που συχνά διέκοπτε την παράσταση οδήγησε αναπόφευκτα στην απόφαση των διοργανωτών του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, η παράσταση "Μεταξύ συρμού και αποβάθρας" να επαναληφθεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου  στις 21:15 το βράδυ.

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής

Opera - Il Trovatore - G.Verdi
Libretto: Salvatore Camaran
ο.

Το έργο διαδραματίζεται στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Ο μικρός γιος του κόμη di Luna αρρωσταίνει από τα μάγια που του έκανε μια γριά τσιγγάνα μάγισσα. Η τσιγγάνα καταδικάζεται για αυτό τον λόγο να καεί στην πυρά.
Η κόρη της τσιγγάνας, η Azucena, υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο της μητέρας της και αρπάζει τον γιο του κόμη με σκοπό να τον σκοτώσει. Κατά λάθος όμως σκοτώνει το δικό της παιδί και μεγαλώνει το παιδί του κόμη, τον οποίο ονόμασε Manrico σαν να ήταν δικό της.
Ο άλλος γιος του κόμη διαδέχθηκε τον πατέρα του τη στιγμη που στην Ισπανία ξεσπά εμφύλιος πόλεμος.
Ο νεαρός κόμης και ο Manrico, ο τροβαδούρος, πολεμούν σε αντιμαχόμενες πλευρές.
Ο κόμης μάχεται με το βασιλιά και ο Manrico με τους επαναστάτες. Τα δύο αδέρφια είναι και αντίζηλοι για την καρδιά της Leonora, η οποία είναι ερωτευμένη με τον τροβαδούρο Manrico και ελπίζει ότι εκείνος θα έρθει να την βρει.
Ενώ ο κόμης εξομολογείται τον έρωτα του στην Leonora, διακόπτεται από το τραγούδι του Manrico. Ο κόμης αντιλαμβάνεται ότι ο άγνωστος είναι εκτός από αντίζηλος του και εχθρός του στον πόλεμο.
Ο κόμης συλλαμβάνει τον Manrico ενώ η Leonora του ζητά να τον αφήσει ελεύθερο και ως αντάλλαγμα του προσφέρει τον εαυτό της. Ο κόμης δέχεται να ελευθερώσει τον Manrico αλλά η Leonora παίρνει δηλητήριο κρυφά.
Ο κόμης θυμωμένος διατάζει την εκτέλεση του Manrico.
Η Azucena τότε του αποκαλύπτει ότι σκότωσε τον ίδιο του τον αδελφό.

Πρωταγωνιστούν:

Leonora: Έλλη Αναστασοπούλου
Manrico: Χρήστος Δεληζώνας
Conte di Luna: Νικόλας Καραγκιαούρης
Azucena: Φωτεινή Αθανασάκη
Αφήγηση - Φανή Παλιούρα

Μουσική διδασκαλία/Διευθυνση/Πιάνο: Πάνος Λουμάκης

Υποκριτική διδασκαλία: Μιλτιάδης Φιορέντζης

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Φανή Παλιούρα

Φωτισμοί:
Βαγγέλης Τζιφάκης

Φωτογραφίες: Ειρήνη Σμαϊλη


«Πλάτωνα: Η απολογία του Σωκράτη»
Η αυθεντική αυτή αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλήθηκε από τον Σωκράτη και καταγράφηκε με ακρίβεια από τον  παρόντα νεαρό μαθητή του, Πλάτωνα, κάνουν την παρακολούθηση της για τους θεατές- δικαστές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, κι όπου ο Σωκράτης και ο Μέλιτος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά.
Συντελεστές:
Διδασκαλία ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία, μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης
Μακέτες, κουστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Σωκράτης: Βασίλης Καραμπούλας
Μέλητος: Γιάννης Κολόι
Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου, Ειρήνη Ζάρρα

Φωτογραφίες: Κορνηλία Σιδηρά

Δημοσίευση σχολίου

 
Top